Badkamerventilatoren

Een badkamerventilator is belangrijk voor een goede ventilatie, om te voorkomen dat er binnen de kortste keren schimmelvorming ontstaat op het plafond en de wanden. Met name in de hoek waar zich de douche bevindt is mechanische ventilatie onmisbaar. De voorwaarden waaraan een hij moet voldoen is ten eerste je eigen voorkeur, de kubieke inhoud van de ruimte en de diameter van de luchtdoorvoer. Wij helpen je graag bij het kiezen van het juiste product uit ons uitgebreide assortiment.

Soorten badkamerventilatoren: inbouw in muur of plafond

Een ventilator om in te bouwen in de muur of het plafond (dit zijn geen plafondventilatoren) is een van de meest voorkomende en wordt in een vooraf gezaagd gat in de muur of aan het plafond gemonteerd. De afstand tussen het eigenlijke apparaat en het afvoerrooster is vrij kort. Deze uitvoeringen zijn verkrijgbaar met een vochtsensor, die ervoor zorgt dat de badkamerventilator automatisch in- en uitschakelt aan de hand van de vochtigheidsgraad in de ruimte, of met een bewegingssensor, tijdklok of handmatige bediening. Uiteraard zijn er ook combinaties van meerdere functies mogelijk, in ons assortiment vind je verschillende varianten met elk hun voor- en nadelen. Nadeel van muurventilatie is wel dat je, indien er nog geen gat voor de luchtafvoer is, eerst een gat zult moeten creëren. Dit kan dus veel extra montagewerk kosten.

Inline modellen

Inline modellen zijn onder te verdelen in twee groepen:

  • Buis: deze worden volledig in een afvoerbuis geplaatst. We zien ze het meest in wc's en kleine badkamers. Ze hebben een doorvoer direct naar buiten door de muur of het dak. Ze zijn geschikt voor luchtdoorvoeren met een diameter van 100-150 mm.
  • Kanaal: deze worden op het verbindingspunt tussen twee afvoerbuizen in gemonteerd. Je ziet deze het meest in centrale afzuigsystemen. Het grootste pluspunt van dit type is dat het een stille badkamerventilator is, doordat de bladen ergens anders bevestigd zijn. Kanaalmodellen leveren een hoog rendement, waardoor ze ideaal zijn voor langere buisafstanden.
Inline modellen zijn uitermate geschikt om te monteren in een kamer waar al een afvoerbuis aanwezig is. In veel huizen is dit het geval en is een inline uitvoering dus een uitstekende oplossing.

Axiaal en radiaal

Verreweg de meeste producten zijn axiaal draaiend. De werking hiervan komt nog het meest overeen met die van een vliegtuigpropeller. De bladen zijn vrij dun, wat er ook voor zorgt dat de complete behuizing compact van afmeting kan zijn. De zogenaamde 'platte ventilatoren' zijn dan ook allemaal axiaal. Een axiaal werkende uitvoering kan geen druk opbouwen, zoals de radiale uitvoering, maar wel in korte tijd heel veel lucht verplaatsen. Een axiaal model zien we nog het meest uitgerust als product met vochtsensor en/of nalooptimer. Dit type is eenvoudig zelf te installeren. Bij een radiaal draaiend model, ook wel centrifugaal genoemd, hebben de bladen meer de vorm van schoepen. De constructie zorgt ervoor dat dit type minder toeren hoeft te maken en een bepaalde luchtdruk op kan bouwen. Dit laatste is voornamelijk van belang bij langere afvoerkanalen. Radiale modellen zijn energiezuinig en produceren weinig geluid. Dit type luchtafzuiging is nog het meest geschikt voor mechanische ventilatiesystemen, waarbij er meerdere ruimten op één luchtafvoerkanaal zijn aangesloten.

Bediening van sanitaire ventilatoren

Er zijn diverse manieren om een badkamerventilator te activeren. De meest simpele bedieningsvorm is met een eenvoudige aan-uitschakelaar. Deze kan naar wens aangesloten worden op het lichtnet, zodat hij gelijk met de lamp aan en uit gaat. Een nadeel hiervan is wel dat je de lamp moet laten branden als je hem wilt laten nadraaien. De ventilator met timer is in dergelijke situaties een stuk handiger. Na het uitschakelen van de verlichting blijft deze nog even nadraaien. De lengte van de nalooptijd kun je zelf inschakelen. Om dit te realiseren heb je wel een extra fasedraad nodig. Meestal zijn die wel aanwezig en anders is deze eenvoudig bij te trekken vanuit een centraaldoos. Een type dat volledig zelfstandig zijn werk doet is de badkamerventilator met vochtsensor. Dit type heeft een ingebouwde hygrostaat, waarmee hij reageert op het vochtgehalte in de kamer. Op het moment dat het vochtgehalte in de lucht beneden een bepaalde waarde komt, slaat hij automatisch af. Tot slot zijn er ook nog ventilatiesystemen die te bedienen zijn met een afstandsbediening of voorzien zijn van een infrarode bewegingsmelder.

De capaciteit en diameter

Het berekenen van de benodigde capaciteit voor een product kun je heel makkelijk zelf doen. Je berekent hiervoor het aantal kubieke meters van de ruimte en die vermenigvuldig je met 10. Voorbeeld: wanneer je een ruimte hebt van 3 meter lengte, 2 meter breedte en 2,50 meter hoog, maak je een rekensom van 3x2x2,5x10 =150m3/h. Voor een toiletruimte kun je volstaan met een vermenigvuldiging met 5. Het ligt voor de hand dat hoe groter de ruimte is, des te groter ook de capaciteit moet zijn. Als je al buizen ingebouwd hebt zitten, houd je bij aanschaf van een nieuwe badkamerventilator het beste die diameter aan. Voor renovaties en/of verbouwingen waarbij je zelf nog de buizen moet leggen, heb je de keuze uit kunststof en metalen buizen in zowel harde als flexibele uitvoering. Het beste rendement haal je echter bij een zo kort en glad mogelijke buis. Met name in flexibele buizen kunnen luchtwervelingen ontstaan die de luchtafvoer behoorlijk vertragen. Daarnaast kan er vocht in de buis achterblijven, met als gevolg schimmelvorming in de buis en rond de bladen.

Aandachtspunten bij aanschaf

Nadat je berekend hebt welke productje nodig hebt en beslist hebt welke soort je wilt, zijn er nog enkele puntjes waar je rekening mee dient te houden. Bij een axiaal type houd je het best de afvoerbuis korter dan 2,5 meter. Zoals gezegd, is een axiaal model niet in staat om voldoende druk op te bouwen om lange buisafstanden te kunnen overbruggen. Let er bij de installatie ook op dat er voldoende luchttoevoer is. Meestal zijn badkamerdeuren iets korter, waardoor er lucht van onderaan kan worden aangezogen, maar is dit niet het geval, plaats er dan een rooster in of houd een raam op de kiepstand. Tot slot het buitenrooster in de muur of aan het uiteinde van de buis die uit het dak steekt. Het is niet de bedoeling dat er koude lucht van buiten naar binnen kan komen of regenwater. Bepaalde modellen ventilatoren zijn voorzien van een terugslagklep, maar niet allemaal. Kies je voor een model dat dit niet heeft en is er eens kans dat er wind en/of regenwater naar binnen kan komen, koop er dan een geschikt buitenrooster bij.

Vragen en advies

Kies de het product dat je nodig hebt en ga aan de slag! Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een product? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Uitstekend "Zeer blij met mijn order voor op het kantoor, wat een verademing!" 9,5
Uitstekend "Had mijn verzending de volgende dag al binnen, een super handige oplossing." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links