Industriële ventilatoren

Veel Nederlandse huishoudens beschikken over een standaard ventilator. Bedrijven gebruiken echter meestal een industriële ventilator, om verschillende redenen. Deze machine zorgt niet alleen voor verse lucht, maar zuigt gelijktijdig ook eventuele stof en rook weg. Daardoor ontstaat er voor bedrijfsmedewerkers een gezonde werkomgeving. Op zonnige dagen kan het in een bedrijf soms erg warm worden. Een industriële ventilator komt in dergelijke situaties goed van pas. Daardoor wordt een ruimte flink afgekoeld of voorzien van verse lucht. Waar kom je een industriële ventilator zoal tegen, en welke voordelen heeft het nog meer te bieden?

Waar moet je op letten bij een industriële ventilator?

Wanneer je een industriële ventilator aanschaft, is het belangrijk om te kijken naar bepaalde kenmerken en eigenschappen. Hoe zwaar is de machine, welk vermogen heeft de motor en is het gemakkelijk te onderhouden? Hou daarnaast rekening met het type bedrijf waar de machine wordt gebruikt. Voor een grote fabriekshal is het belangrijk om meerdere zeer sterke industriële ventilators te hebben. Deze machines zijn werkelijk overal te vinden. Je komt ze niet alleen tegen in bedrijfsruimten en fabrieken, maar ook in opslagplaatsen, stationshallen en sportzalen. Ook sportscholen en zwembaden maken gebruik van industriële ventilators. Op warme dagen moet natuurlijk ook worden gedacht aan de dieren. In stallen en dierverblijven zorgt een industriële ventilator voor de nodige verkoeling.

Functies van de industriële ventilator

Een industriële ventilator is voor elk bedrijf een goede aankoop. De machine heeft namelijk meerdere functies. Bij sommige werkzaamheden kan er veel rook, damp en stof vrijkomen. Dit heeft een negatieve invloed op de gezondheid van werknemers. Een industriële ventilator kan worden gebruikt voor het afzuigen van deze schadelijke stoffen. Daarnaast is deze machine in staat om een ruimte te verwarmen. Vaak is een fabriekshal zo groot dat een verwarming niet in staat is om de gehele ruimte te verwarmen. Met een industriële ventilator kan er toch lucht in de gehele ruimte verspreid worden. Sommige industriële ventilators zijn zelfs geschikt voor recreatieve doeleinden. Zo wordt het gebruikt voor het opblazen van een luchtballon. Pas daarna wordt de erin geblazen lucht verwarmd. Andere functies van een ventilator die industrieel wordt gebruikt zijn het verversen van lucht, het transport van gassen en bulkgoederen en het droogblazen van bepaalde onderdelen die op de werkvloer worden gebruikt.

Sterk materiaal

Een industriële ventilator draagt in belangrijke mate bij aan het productieproces. De toepassing van deze machine hangt af van het bedrijf zelf. Bij een vervoersbedrijf wordt de ventilator bijvoorbeeld gebruikt voor het transporteren van granulaat. De brandweer heeft het nodig om rook uit huis te blazen. Een industriële ventilator is doorgaans een robuuste machine die vrij weinig slijt. Het voordeel daarvan is dat een bedrijf er behoorlijk lang gebruik van kan maken. Bovendien is het sterke materiaal goed bestand tegen allerlei werkcondities. Wel kan een industriële ventilator behoorlijk zwaar zijn. Hou daar rekening mee wanneer je dit product aanschaft en het ergens wilt plaatsen. Het exacte gewicht van de ventilator is afhankelijk van het materiaal. Zo zijn aluminium of kunststof industriële ventilators over het algemeen iets lichter.

Ventilatoren in de scheepsindustrie

In bepaalde sectoren is een industriële ventilator onmisbaar. De scheepvaart is daar een goed voorbeeld van. Tijdens het varen zorgen bepaalde onderdelen voor het vrijkomen van stof dat schadelijk is voor de medewerkers aan boord. Zo leggen sommige schepen pijpen op de zeebodem. Daarbij vindt er flink schuring plaats aan de uiteindes, waardoor er een grote hoeveelheid stof ontstaat. Om een gezonde werkomgeving te garanderen moet een schip bepaalde maatregelen treffen. Een daarvan is het gebruik van industriële ventilatoren die de vrijgekomen stof afzuigen. De industriële ventilator is ook terug te vinden in de auto industrie. Let bijvoorbeeld eens op deze machine wanneer je een autowasstraat bezoekt. De industriële ventilatoren op deze plek beschikken onder andere over een automatisch reinigingssysteem en een onderdeel dat stof opvangt. Op sommige plekken wordt een speciale drukknop gebruikt waarmee een industriële ventilator kan worden ingeschakeld als dat nodig is. Dit is kostenbesparend omdat het gebruik van de machine zo zeer efficiënt wordt geregeld, iets dat uiteraard ook bijdraagt aan het duurzaam gebruik van het apparaat.

Industriële ventilator kopen

Wie weet ben je op dit moment nog op zoek naar een geschikte industriële ventilator. In onze webshop kun je terecht voor machines van hoge kwaliteit. Op de hoogste stand zorgen deze voor een flinke hoeveelheid luchtverplaatsing. Dit zorgt echter voor behoorlijk veel geluid, wat de machines niet geschikt maakt voor particulier gebruik. Wel zorgen onze industriële uitvoeringen dankzij hun effectiviteit voor een gezonde situatie op de werkvloer. Zo voorkomt een ventilator dat een werknemer te lang in een ruimte met schadelijke stoffen verblijft. Gezonde en blije werknemers zijn natuurlijk goed voor de effectiviteit van een bedrijf, gelijktijdig is uiteraard ook de wetgeving rondom een veilige en schone werkomgeving van toepassing. Alle industriële ventilators in ons assortiment voldoen daaraan.

Onderhoud industriële ventilator

Over het algemeen is een industriële ventilator vrij gemakkelijk in onderhoud. Je hoeft de machine echt niet elke dag schoon te maken. Uiteraard is het wel belangrijk om bepaalde onderdelen af en toe te controleren. Een slecht werkende uitvoering kan namelijk schade veroorzaken of een gevaar vormen voor de werknemers. Eventuele schade brengt extra kosten met zich mee, die een bedrijf graag wil voorkomen. Kijk tijdens een controle altijd even naar de werking van het schoepenwiel en de waaier. Een schoepenwiel blaast lucht aan de ene kant en zuigt lucht aan de andere kant. Dit essentiële deel van de industriële ventilator kan wel eens geblokkeerd raken. Wanneer je dit ontdekt tijdens een controle kunnen verdere problemen worden voorkomen. Hetzelfde geldt voor de waaier van de industriële ventilator. Deze kan op een gegeven moment slijtage of corrosie gaan vertonen. Daardoor wordt de lucht minder efficiënt overgebracht en heeft de ventilator nauwelijks effect meer. Maak daarnaast de binnenkant van de ventilator, de motor en de lagers regelmatig schoon om deze machine perfect te laten blijven werken.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze producten of wens je advies bij het kiezen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier. Wij helpen je graag verder. Wanneer je de industriële ventilator voor 22.00 uur besteld ontvang je het morgen al in huis.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links