Mobiele airco's

Om een relatief kleine ruimte op de juiste temperatuur te brengen en houden, is een mobiele airco een efficiënte keuze. Als je de koelcapaciteit afgestemd hebt op je ruimte, ben je gegarandeerd van een snelle koeling tot een continue temperatuur op het niveau dat nodig is in bijvoorbeeld je werkruimte of slaapkamer. Ze zijn verrijdbaar, makkelijk te bedienen en kunnen ook uitgerust zijn met een ingebouwde ventilator, zodat hij kan zorgen voor extra verkoeling. In ons assortiment vind je ze in diverse merken, capaciteiten en met extra opties. Wij helpen graag bij het maken van de juiste keuze.

Het principe van airconditioning

Onze optimale lichaamstemperatuur kunnen we voor een groot deel reguleren met onze lichaamsprocessen. Maar soms hebben we hulp van buitenaf nodig. Met airconditioning breng je de lucht in je woning op de juiste temperatuur en zorg je ook voor luchtzuivering. Is de lucht in je huis aan de vochtige kant, dan zal het ervoor zorgen dat overtollig vocht wordt afgevoerd. Dit is van voordeel voor je gezondheid en de conditie van je voedsel en huisraad. Schimmels, bacteriën en andere micro-organismen die houden van een vochtige omgeving krijgen zo minder kans. Een basale unit bestaat uit een deel dat lucht inneemt en vervolgens over een systeem dat koudewarmtewisselaar wordt genoemd. Deze bevat een speciaal koudemiddel dat door het systeem circuleert. Een buitendeel kan warme lucht naar buiten blazen of juist buitenlucht opnemen. In een klassiek systeem bevindt een deel zich in je ruimte en zijn buitendelen bijvoorbeeld op je dak of in je buitenmuur geplaatst. Als je ruimte wordt afgekoeld, wordt de te warme lucht naar buiten geblazen. Moet de temperatuur in je ruimte juist omhoog, dan kan het buitendeel zelfs koude lucht van buiten innemen, via de koudewarmtewisselaar laten verwarmen en via het binnendeel naar binnen blazen.

Uit welke soorten kan ik kiezen?

Als je een systeem in een kantoorgebouw bekijkt, zie je een uitgebreid systeem dat een aparte ruimte heeft waar de koudewarmtewisseling plaatsvindt. Een dergelijk systeem heeft een grote capaciteit en houdt in principe alle ruimtes op dezelfde temperatuur en in dezelfde vochtigheidsgraad. Een systeem voor een kantoorgebouw vergt nogal wat energie. In een woonhuis is het maar de vraag of elke ruimte wel dezelfde condities moet hebben. Er zijn genoeg ruimtes waar het koeler of warmer mag zijn omdat je ze minder vaak gebruikt of bezoekt. Daarom verenigen veel moderne systemen voor privégebruik de functies van een binnendeel, buitendeel en koudewarmtewisselaar in één apparaat. Per ruimte kun je dan de juiste temperatuur en de mate van luchtcirculatie instellen. Dit geeft je veel meer mogelijkheden voor maatwerk en is bovendien veel energie-efficiënter. Een moderne unit hang je bijvoorbeeld op in je ruimte. De lucht wordt uit je ruimte het apparaat ingezogen, verkoeld en gezuiverd en via een ventilator blaast het weer je ruimte in. Wat daarnaast ook meer en meer populair wordt, is het gebruiken van een mobiele airco. Deze is gemakkelijk te verplaatsen, werkt efficiënt en alleen daar waar jij het nodig hebt.

De voordelen

Met dit artikel regel je zelf de luchtvochtigheid en de temperatuur van elke ruimte waar je veel verblijft afzonderlijk. De meest courante uitvoering is het zogenaamde monoblock-systeem.Hij zuigt lucht uit je ruimte naar binnen en geeft het op temperatuur gebracht en gezuiverd weer terug. Wat wel nodig is, is een afvoerslang die overtollig vocht naar buiten voert. Als je de afvoerslang uit je raam laat hangen, doet je geopende raam de werking wel een beetje teniet. Maar in een ruimte met een kiepraam werkt het prima. Wat je ook kunt doen is in die ruimtes waar je het nodig hebt, in de muur een plek maken waar je de afvoerslang naar buiten kunt steken. Een mobiel type is in de regel voorzien van wieltjes, zodat je hem makkelijk kunt transporteren of meenemen. De meeste exemplaren zijn ook licht van gewicht. Daardoor kun je hem ook ’s avonds de trap op dragen richting je slaapkamer als je tijdens het slapen extra verkoeling nodig hebt. Als je een ruimte lange tijd op een constante temperatuur en luchtvochtigheid wilt houden, is dit product beslist van voordeel.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een mobiele airco?

Wil je een verrijdbaar model met het monoblock-systeem, dan moet je wel rekening houden met de afvoerslang. Het is verstandig om na te gaan in welke ruimtes je hem wilt gebruiken. Daar zorg je dan voor plekken waar je de afvoerslang naar buiten kunt leiden. Het is belangrijk dat de capaciteit afgestemd is op je ruimte. Veel fabrikanten geven per model aan wat het maximale aantal kubieke meters ruimte is dat effectief en efficiënt behandeld kan worden. Je zult dus van tevoren je ruimtes moeten opmeten om maximaal profijt te ondervinden. Als vuistregel mag je 40 W vermogen per kubieke meter aanhouden. Het is slim om te kiezen voor een uitvoering met overcapaciteit in plaats van net voldoende vermogen. Daardoor hoeft het apparaat minder hard te werken en bereik je sneller een aangenaam binnenklimaat. Niet elk model is even energie-efficiënt. Het is voor je energierekening verstandig als je ook selecteert op energieklasse. Een product dat ingedeeld is in klasse A+ is beslist een zuinig en efficiënt apparaat. Wat geluid betreft, houd er rekening mee dat een mobiele airco al snel 50 dB aan geluid produceert.Nog een aantal tips om optimaal gebruik te maken van je airco:

  • Zorg liefst voor perfect passende gaten voor je afvoerslang. Hang je de slang uit het raam, dan zuigt je ruimte toch valse lucht aan, wat de werking van het apparaat in de weg zit;
  • Omdat een afvoerslang zelf warmte kan afgeven, is het verstandig om je slang te isoleren;
  • Als je een sneller en beter resultaat wilt, dan kun je beter kiezen voor een model met meer capaciteit dan voor jouw ruimte nodig is;
  • Zorg dat het apparaat voldoende ruimte om zich heen heeft om lucht aan te zuigen en af te geven;
  • Elk apparaat functioneert het beste als je het regelmatig reinigt en onderhoudt. Bij je verrijdbare apparaat is het van belang dat de filters goed schoon zijn. Dat scheelt enorm in de werking en de efficiëntie;
  • Een mobiele airco heeft tijd nodig om een ruimte optimaal in conditie te brengen. Zet hem dus niet pas aan als het al heet is, maar juist een paar uur van tevoren.
Combineer deze tips met de producten uit ons assortiment en je kunt optimaal genieten van verkoeling in je huis.

Het nut van het reguleren van temperatuur

Wat is nu precies de toegevoegde waarde van het gebruik van een dit product om de temperatuur te reguleren? Mensen streven ernaar om hun interne temperatuur op een constante waarde van 37 graden Celsius te houden. Is het om ons heen te koud, dan produceren we extra warmte en zorgen we voor isolerende maatregelen die voorkomen dat we te veel lichaamswarmte kwijtraken. Is het te warm, dan zweten we. Droge en bewegende lucht neemt vocht op en dit gaat gepaard met het onttrekken van warmte aan ons lichaam. Zo bereiken we verkoeling. Hoe wij temperatuur ervaren heeft niet alleen te maken met de daadwerkelijke temperatuur van onze omgeving. Als de lucht om ons heen niet in beweging is, raken we sneller verhit. Wind koelt af en als het buiten vriest, kan harde wind zo sterk afkoelen dat het onaangenaam en zelfs gevaarlijk kan zijn. De luchtvochtigheid is ook een factor van betekenis. Hoe vochtiger de lucht, hoe minder vocht van ons zweet het kan opnemen. Wij voelen ons dan oververhit en klam. Wat we het liefst hebben is een omgeving waarin de temperatuur aangenaam voelt en de lucht niet al te vochtig is.

Nog meer vrijheid met andere soorten

Veel mensen zijn wel overtuigd van de voordelen en het nut, maar vinden het feit dat een afvoerslang nodig is, toch een groot nadeel. Speciaal voor deze mensen zijn compacte modellen ontwikkeld die strikt genomen luchtverkoelers en luchtverfrissers zijn. Wat ze namelijk niet doen, is het afvoeren van vocht. Ze verkoelen je ruimte dan wel, maar als het vochtig is, wordt die vochtigheid niet aangepakt. Toch zijn er nu mobiele airco’s op de markt die luchtvochtigheid wel aanpakken, maar dan zonder afvoerslang. Je hebt de keuze uit twee soorten: met condensbak of met opvangbak. In beide gevallen houdt je hij op met werken als het bakje vol water zit. Het voordeel van dit type zit in het feit dat je hem overal kunt gebruiken waar je een stopcontact hebt. Dat maakt dit type pas echt mobiel. Of dit type net zo efficiënt werkt als het monoblock-systeem, daarover zijn de meningen ernstig verdeeld.

Extra opties

Het is logisch dat we dit produvt gebruiken in een ruimte die we op een koele en aangename temperatuur willen houden. Maar het is ook mogelijk dat je behoefte hebt aan een product dat in de wintermaanden zorgt voor extra warmte. Een verrijdbare unit met een verwarmingsfunctie maakt het tot een multifunctionele en efficiënte oplossing, bijvoorbeeld in een buitenverblijf met onvoldoende verwarmingsmogelijkheden. Waar je ook aan kunt denken is een systeem dat op een intelligente manier voorgeprogrammeerd kan worden. Handig als je hem aan laat slaan terwijl je nog slaapt, of afwezig bent. Je weet dan zeker dat je thuiskomt of wakker wordt in een huis dat helemaal op jouw wensen is ingericht. Veel van dit soort producten zijn uitgerust met een veelzijdig en intelligent programma dat in een aantal gevallen zelfs met een app op je smartphone kan worden aangestuurd.

Vragen en advies

Kies het product dat je nodig hebt en ga aan de slag! Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een product? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Uitstekend "Zeer blij met mijn order voor op het kantoor, wat een verademing!" 9,5
Uitstekend "Had mijn verzending de volgende dag al binnen, een super handige oplossing." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links