Mobiele airco's

Om een relatief kleine ruimte op de juiste temperatuur te brengen en houden, is een airco een efficiënte keuze. Als je de koelcapaciteit van je airco afgestemd hebt op je ruimte, ben je gegarandeerd van een snelle koeling tot een continue temperatuur op het niveau dat nodig is in bijvoorbeeld je werkruimte of slaapkamer. We hebben vaste, maar ook mobiele airco’s. Deze laatste zijn verrijdbaar. Een airco is makkelijk te bedienen en kan naast zijn functie als airconditioning ook uitgerust zijn met een ingebouwde ventilator, zodat hij kan zorgen voor extra verkoeling. In ons assortiment vind je airco's in diverse merken, capaciteiten en met extra opties. Wij helpen graag bij het maken van de juiste keuze.

Waar moet je letten bij de aanschaf van een airco?

Ben je van plan een airco te kopen? Dan is er een aantal zaken om even op te letten. Elke airco heeft belangrijke eigenschappen die verschillende waardes kunnen hebben. Deze belangrijke eigenschappen zijn het koelvermogen, geluidsniveau, de energieklasse en functies. Aan de hand van het koelvermogen van de airco weet je of het apparaat geschikt is voor jouw specifieke ruimte(s). Het vermogen wordt uitgedrukt in het aantal watt. Wil je weten hoeveel watt je nodig hebt voor jouw ruimte? Ga er dan vanuit dat je per kubieke meter 30 à 40 watt nodig hebt om voldoende te kunnen koelen. Normaal gesproken heb je dus voor het verkoelen van een slaapkamer minder vermogen nodig dan voor een woonkamer. Je hoeft trouwens meestal niet zelf te gaan rekenen. Vaak staat naast het koelvermogen er ook bij wat de maximale ruimte is dat de airconditioning aankan. Dat jouw ruimte gekoeld wordt door de airco is een ding, maar dat wil je het liefst op een rustige manier. Kijk daarom ook altijd even naar het geluidsniveau. Voor een leefomgeving als een woonkamer of kantoor kan 50 dB best, maar als je een airconditioning op jouw slaapkamer wilt, dan is het wel prettig als deze een beetje stilt verkoelt. Tegenwoordig denken we ook steeds meer aan het milieu, dus de energieklasse is ook van belang. De klasse geeft aan hoe energiezuinig de luchtverkoeler is. Dit is trouwens ook beter voor de portemonnee omtrent energierekening. Energieklasse A+++ is zeer zuinig, energieklasse D het minst. Als je dit allemaal hebt nagelezen, bekijk dan ook nog even de functies. Naast koele lucht kunnen vele airco’s ook ontvochtigen en ventileren. Zelfs in de winter kunnen bepaalde airco’s verwarmen.

Het principe van airconditioning

Onze optimale lichaamstemperatuur kunnen we voor een groot deel reguleren met onze lichaamsprocessen. Maar soms hebben we hulp van buitenaf nodig. Met airconditioning breng je de lucht in je woning op de juiste temperatuur en zorg je ook voor luchtzuivering. Is de lucht in je huis aan de vochtige kant, dan zal airconditioning ervoor zorgen dat overtollig vocht wordt afgevoerd. Dit is van voordeel voor je gezondheid en de conditie van je voedsel en huisraad. Schimmels, bacteriën en andere micro-organismen die houden van een vochtige omgeving krijgen zo minder kans. Een basale airco unit bestaat uit een deel dat lucht inneemt en vervolgens over een systeem dat koudewarmtewisselaar wordt genoemd. Deze bevat een speciaal koudemiddel dat door het systeem circuleert. Een buitendeel kan warme lucht naar buiten blazen of juist buitenlucht opnemen. In een klassiek aircosysteem bevindt een deel zich in je ruimte en zijn buitendelen bijvoorbeeld op je dak of in je buitenmuur geplaatst. Als je ruimte wordt afgekoeld, wordt de te warme lucht naar buiten geblazen. Moet de temperatuur in je ruimte juist omhoog, dan kan het buitendeel zelfs koude lucht van buiten innemen, via de koudewarmtewisselaar laten verwarmen en via het binnendeel naar binnen blazen.

Verschillende soorten airco’s

Als je belangrijke eigenschappen nader hebt bekeken, zul je zien dat er ook verschillende soorten airconditionings zijn. Dit komt omdat airco’s op verschillende manieren worden gebruikt, dus daarop afgestemd verschillende airco’s bestaan. Grofweg kun je kiezen tussen mobiele airco (monoblock- of splitsysteem-type) of een wandairco. Laten we beginnen met de mobiele airco’s. Bij een monoblock gaat de warme lucht via een slag naar buiten. Daar zijn speciale aansluitingen voor, maar gemakshalve kun je ook gebruik maken van een raam of deur om de slang naar buiten te hangen. Bij een monoblock zitten alle onderdelen in één airco unit. Hierdoor kun je deze luchtverkoeler gemakkelijk verplaatsen door het hele huis. Wel zo handig met een mobiele airco. De andere variant mobiele airco is het type splitsysteem. Zoals de naam eigenlijk al zegt, is deze gesplit in twee delen. In de ruimte dat gekoeld moet worden plaats je het gedeelte dan de koele lucht de kamer inblaast. Buiten plaats je dan het deel dat warmte afgeeft. Dat deel produceert overigens ook het meeste geluid, dus blijft het binnen redelijk stil. De slang van het type splitsysteem is overigens dunner dan die van het monoblock. Hij past dus makkelijk tussen een kiepraam of de deur hoeft maar op een kiertje te staan. Hoewel het spitsysteem minder gemakkelijk te verplaatsen is, levert hij – ten opzichte van het monoblock – over het algemeen meer koelvermogen. Heb je de airco maar op één plek nodig. Dan volstaat een wandairco. Deze is vergelijkbaar met het splitsysteem, maar wordt aan de muur gehangen. Het voordeel van wandairco’s is dat ze ook te krijgen zijn als multi-splitsysteem. Hierdoor kun je dus meerdere airco units in diverse ruimtes plaatsen.

Het nut van het reguleren van temperatuur

Wat is nu precies de toegevoegde waarde van het gebruik van een mobiele airco om de temperatuur te reguleren? Mensen streven ernaar om hun interne temperatuur op een constante waarde van 37 graden Celsius te houden. Is het om ons heen te koud, dan produceren we extra warmte en zorgen we voor isolerende maatregelen die voorkomen dat we te veel lichaamswarmte kwijtraken. Is het te warm, dan zweten we. Droge en bewegende lucht neemt vocht op en dit gaat gepaard met het onttrekken van warmte aan ons lichaam. Zo bereiken we verkoeling. Hoe wij temperatuur ervaren heeft niet alleen te maken met de daadwerkelijke temperatuur van onze omgeving. Als de lucht om ons heen niet in beweging is, raken we sneller verhit. Wind koelt af en als het buiten vriest, kan harde wind zo sterk afkoelen dat het onaangenaam en zelfs gevaarlijk kan zijn. De luchtvochtigheid is ook een factor van betekenis. Hoe vochtiger de lucht, hoe minder vocht van ons zweet het kan opnemen. Wij voelen ons dan oververhit en klam. Wat we het liefst hebben is een omgeving waarin de temperatuur aangenaam voelt en de lucht niet al te vochtig is.

Hoe kies je de beste airco?

Er zijn dus belangrijke eigenschappen waar je rekening mee moet houden en er zijn ook nog verschillende soorten airco’s. Hoe weet je nu welke airco je wilt hebben? Uiteraard wil je de beste luchtverkoeler of eentje die het meest in de buurt daarvan komt. Toch zijn jouw voorkeuren bepalend wat de beste airco is in jouw situatie. Wil je een airconditioning die je overal in huis kunt plaatsen en gemakkelijk kunt verplaatsen? Dan is een mobiele airco in een monoblock ideaal. Waar je dan vooral op moet letten is het koelvermogen van deze airco. Zorg er dan voor dat deze ruim voldoende is, zodat de airco zowel de slaapkamer maar zeker ook de grotere woonkamer kan voorzien van koele lucht. Stem het koelvermogen dus af op de grootste ruimte is huis. Wil je een airco wel kunnen verplaatsen, maar Is het koelvermogen de belangrijkste eigenschap waar je op gaat selecteren? Dan is het aan te raden eerder te kiezen voor een mobiele airconditioning met splitsysteem. Deze luchtverkoeler is minder flexibel in verplaatsen, maar het koelvermogen van dit type is wel veel krachtiger. Wil je in elke ruimte in huis een aparte airconditioning? Kies dan voor een wandairco met multi-splitsysteem.

Nog meer vrijheid met andere soorten mobiele airco's

Veel mensen zijn wel overtuigd van de voordelen en het nut van mobiele airconditioning, maar vinden het feit dat een afvoerslang nodig is, toch een groot nadeel. Speciaal voor deze mensen zijn compacte modellen ontwikkeld die strikt genomen geen airco’s zijn, maar luchtverkoelers en luchtverfrissers. Wat ze namelijk niet doen, is het afvoeren van vocht. Ze verkoelen je ruimte dan wel, maar als het vochtig is, wordt die vochtigheid niet aangepakt. Toch zijn er nu mobiele airco’s op de markt die luchtvochtigheid wel aanpakken, maar dan zonder afvoerslang. Je hebt de keuze uit twee soorten: een mobiele airco met condensbak of een mobiele airco met opvangbak. In beide gevallen houdt je airconditioning op met werken als het bakje vol water zit. Het voordeel van dit type mobiele airco zit in het feit dat je hem overal kunt gebruiken waar je een stopcontact hebt. Dat maakt dit type airconditioning pas echt mobiel. Of dit type net zo efficiënt werkt als het monoblock-systeem, daarover zijn de meningen ernstig verdeeld.

Airco onderhouden

Een goede airco zal ervoor zorgen dat jij de verkoeling krijgt in de zomermaanden. Eventueel heb je een model airco aangeschaft die in de winter als verwarming dient. Echter zul je de airconditioning ook moeten onderhouden. Als je een airco niet regelmatig schoonmaakt en onderhoudt, zal het plezier na verloop van tijd omslaan in overlast. Gedurende het gebruik neemt een airco steeds meer stof en bacteriën in zich op. Na enige tijd zal de airco dan meer stof en bacteriën uitblazen dan voor koele lucht zorgen. Gevolg: stankoverlast en in het ergste geval verspreidt het apparaat ook nog ziektekiemen. Verschillende airco’s moeten ook op verschillende manieren gereinigd worden. Dit is een secuur werk, waardoor veel mensen dit laten doen door een expert. Wil je toch zelf aan de slag, dan heb je te maken met gemiddeld 5 onderdelen: omkasting, filter, vlotterbakje, verdamper en elektrostatische filter. De omkasting haal je los en maak je schoon met een ontvettend schoonmaakmiddel. De filters neem je mee naar buiten en wapper je goed uit, eventueel met behulp van een stoffer. Het vlotterbakje haal je los, je verwijdert het opgehoopte vuil en gebruikt ontvetter om schoon te maken. De verdamper en de elektrostatische filter kun je schoonmaken met een stoomreiniger. De voorgaande handelingen hebben betrekking op de airco die in huis staat. Heb je buitenshuis ook nog een exemplaar staa? Deze zijn vaak makkelijker te reinigen. Maak de omkasting – indien mogelijk – los en haal het vuil overal weg. Eventueel nog met een ontvettend schoonmaakmiddel reinigen. Bovenstaande handelingen zijn voornamelijk van toepassing op nieuwere modellen en kunnen verschillen per airco. Bekijk dus altijd van bij jouw airco van toepassing is.

Vragen en advies

Kies de airco die je nodig hebt en ga aan de slag! Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een airco? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Uitstekend "Zeer blij met mijn order voor op het kantoor, wat een verademing!" 9,5
Uitstekend "Had mijn verzending de volgende dag al binnen, een super handige oplossing." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links