Raamventilatoren

Met een raamventilator in de ramen van je slaap-, bad-, en/of woonkamer wordt je hele huis goed geventileerd gedurende de hele dag, zonder dat je je ramen open hoeft te doen. Het ventileren van je huis is belangrijk voor je gezondheid, maar ook voor het onderhoud van je huis. Wanneer je niet thuis bent, is het echter niet ideaal om je ramen open te laten staan. Een raamventilator is hiervoor de ideale oplossing. Wij helpen je graag bij de aanschaf van het juiste model, bekijk snel ons complete assortiment.

Waarom kiezen voor een raamventilator?

Het ventileren van je woning is heel belangrijk. Doordat we koken, douchen, zweten en zelfs doordat we ademen, wordt de lucht in huis vochtig en vuil. Bacteriën en schimmels krijgen vrij spel en zo kunnen er schimmelplekken ontstaan. Dit ziet er niet alleen vies uit, maar is ook nog eens heel slecht voor je gezondheid. Door dagelijks goed te ventileren is dit te voorkomen. Tegenwoordig zijn huizen zo goed geïsoleerd, dat er nauwelijks frisse lucht binnenkomt als je niet zelf je ramen open zet. Waar vroeger nog wel frisse lucht binnen kwam door kieren bij vensters en deuren, is het tegenwoordig echt nodig zelf actief te ventileren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door elke dag je ramen open te zetten, maar een half uurtje is niet genoeg en als je niet thuis bent is het geen fijn idee dat thuis je ramen open staan. Als je veel van huis bent of er simpelweg niet altijd aan denkt je ramen open te zetten kan een raamventilator uitkomst bieden.

Wat is een raamventilator?

Tegenwoordig zijn er zeer veel verschillende soorten raamventilatoren verkrijgbaar, maar de werking blijft ongeveer hetzelfde. Een raamventilator is een kleine en compacte ventilator, meestal gemaakt van kunststof. Door zijn compacte vorm is hij makkelijk te plaatsen in een bovenhoek van het raam. Het binnen gedeelte van de raamventilator heeft meestal een jaloezierooster dat je zelf kunt bedienen. Dus je kunt hem dicht doen als er op dat moment niet geventileerd hoeft te worden. Er zijn automatische ventilatoren die je bedient met een afstandsbediening, maar een raamventilator met trekkoord is ook een optie. In beide gevallen kun je per ruimte zelf bepalen of er eventueel geventileerd moet worden.

Verschillende soorten raamventilatoren

Er zijn verschillende soorten raamventilatoren verkrijgbaar. Zo is er bijvoorbeeld de ventilator met koord voor handmatige bediening, en de automatische ventilator met afstandsbediening. Maar dit zijn uiteraard niet de enige verschillen. Er zijn bijvoorbeeld ook raamventilatoren met een omkeerbare werking. Dat wil zeggen dat je de lucht van buiten naar binnen kunt laten blazen, of juist van binnen naar buiten kunt laten afvoeren. Ook zijn er raamventilatoren met verschillende standen. Sommigen hebben maar één stand, en anderen wel drie of vier. Je zou ook kunnen kiezen voor een ventilator om in de muur te plaatsen, in plaats van een ventilator in het raam. Deze muurventilatoren zijn verkrijgbaar met muurdoorvoer en buitenrooster. Een raamventilator hoeft zeker niets af te doen aan je inrichting. Ze zijn te krijgen in alle soorten en maten, rond of vierkant, groot of klein. Heb je houten kozijnen? Dan zou je kunnen kiezen voor een mooie raamventilator met houten frame. Zo valt je ventilator niet uit de toon met de rest van je huis. Houd je meer van strak en modern? Kies dan voor een raamventilator in een stalen uitvoering. Er is qua uiterlijk nog veel meer te kiezen; simpel of design, een gedekte kleur of juist opvallend. Er is altijd wel een ventilator te vinden die voldoet aan jouw woonwensen.

Aandachtspunten bij de aanschaf

Vraag je bij aanschaf van een raamventilator af hoe je hem gaat gebruiken. Wil je het allemaal automatisch of met een druk op de knop geregeld hebben? Ga dan voor een automatische uitvoering. Of heb je liever zelf de touwtjes in handen? Kies dan voor een raamventilator met trekkoord. In welke ruimte wordt de ventilator geplaatst? In een badkamer is het handig als de raamventilator meerdere standen heeft zodat hij hoger gezet kan worden tijdens of na het douchen. In de woonkamer en slaapkamer is het misschien belangrijk dat hij ook goed past bij je kozijnen en interieur. Let bij aanschaf ook op het aantal decibel dat de ventilator produceert. Vooral in de slaapkamer kan dit doorslaggevend zijn.

Eenvoudig zelf te monteren

Bij een raamventilator zijn er geen luchtkanalen nodig. Dit maakt dat je de ventilator makkelijk zelf kunt installeren door hem direct in het raam of in het geval van een muurventilator in de muur te plaatsen. Dit doe je door een opening in het raam of de muur te maken en hier de raamventilator in te plaatsen. Doordat je geen rekening hoeft te houden met luchtkanalen heb je veel vrijheid in waar je de ventilator precies wil plaatsen. Plaats de raamventilator bij voorkeur wel zo hoog mogelijk. Als je de raamventilator in de opening hebt geplaatst, schroef je de buitenkant en de binnenkant aan elkaar vast en zo blijft de ventilator stevig zitten.

De voordelen van goede ventilatie op een rijtje

Een goed geventileerd huis met een goede luchtvochtigheid betekent dat je schonere, dus gezondere lucht inademt. Dit verkleint de kans op longaandoeningen, hoesten, chronische verkoudheid en hoofdpijn aanzienlijk. Vochtige lucht kan schimmel op wanden en plafonds veroorzaken en hiermee dus ook gezondheidsklachten voor de bewoners. Een raam openzetten is niet voldoende om een goede ventilatie te verzekeren. Na een half uur al is de schone lucht namelijk alweer vervuild met stof en bacteriën. Een raamventilator kan wél zorgen voor de broodnodige, constante ventilatie. En wist je dat een raamventilator ook kan helpen bij het besparen van energie? Dat zit zo: de meeste nieuwbouwhuizen zijn zo goed geïsoleerd, dat vocht en schadelijke stoffen langer in huis blijven hangen. Vervuilde en vochtige lucht is moeilijker te verwarmen dan droge, schone lucht. Droge en schone lucht zorgt dus voor een energie- en kostenbesparing. Extra toevoer van frisse lucht kan echt een verademing zijn, installeer dus een raamventilator in je woning en geniet van de vele voordelen van een juiste luchtvochtigheid en schone lucht!

Vragen en advies

Kies de ventilator die je nodig hebt en ga aan de slag! Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een product Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

Overige links