Plafondventilatoren

De plafondventilator is zeer gebruiksvriendelijk. Zo staat hij nooit in de weg en kun je hem het gehele jaar door gebruiken. 's Zomers geeft hij door zijn luchtverplaatsing een lekker koel briesje en in de winter zorgt hij ervoor dat de opstijgende warme lucht van de verwarming weer naar beneden geduwd wordt. Onze producten zijn naar keuze handmatig te bedienen, met een wandschakelaar en wat we ook steeds meer zien is met afstandsbediening. In tegenstelling tot vloer- en tafelmodellen zijn plafondmodellen er in vele designuitvoeringen, zodat er voor elk interieur wel een model te vinden is. Bekijk snel ons complete assortiment.

De werking

De werking is eigenlijk heel simpel. In principe is het niets meer dan een apparaat dat lucht laat bewegen. Dat kan zijn om een verkoelend briesje op te wekken, zoals het ventilatortje in de pc doet. Ze worden daarnaast gebruikt om lucht van A naar B te transporteren. Dat zie je bijvoorbeeld in de afzuigkap, waar de met kookgeur gevulde luchtmoleculen door een buis naar buiten worden verplaatst. Ook de buisventilatie in de badkamer en het centrale afzuigsysteem van je woning zijn voorzien van een ventilator die de vochtige of vervuilde lucht afzuigt. Het verkoelingseffect wat je voelt als je in de luchtstroom staat, komt doordat de opgewekte luchtstroom hoger is dan die van de omgevingslucht. Door de hoge verplaatsingssnelheid voelt ze fris aan en werkt daardoor verkoelend. Door het product andersom te laten draaien zuigt hij lucht aan in plaats van dat hij blaast. Het tegengestelde effect wat je dan bereikt is ideaal voor een verwarmde kamer. In dit geval zal de opgestegen warme lucht door de aanzuiging van de lager hangende koude lucht naar beneden geduwd worden.

Een plafondventilator bevordert het leefklimaat

Frisse omgevingslucht bevordert significant het leefklimaat. Een goede ventilatie is, zoals bekend, heel belangrijk voor je algehele gevoel van welbehagen. Een ruimte waarin voldoende luchtcirculatie plaatsvindt, zorgt ervoor dat je minder last van vage hoofdpijnklachten hebt en een goede nachtrust geniet. Daarnaast blijft het vertrek gevrijwaard van vocht en daarmee gepaard gaande nare geurtjes. Een van de grotere voordelen van een plafonduitvoering is ook wel zijn geluidloosheid. Het zal je wel eens opgevallen zijn dat je deze vrijwel niet hoort. In tegenstelling tot andersoortige modellen is een plafondmodel uitzonderlijk stil. Dat komt door ten eerste door de stand van de bladen. Deze liggen meer vlak, waardoor er minder windruis optreedt. Ten tweede draait een plafondventilator op een veel lager toerental, waardoor de motor minder belast wordt en deze stiller draait. Wanneer we al deze zaken bij elkaar optellen, kunnen we met gemak stellen dat dir product in grote mate bijdraagt aan ons leefcomfort.

Positionering aan het plafond

Dit artikel monteer je vanzelfsprekend aan het plafond. Echter... niet zomaar op een willekeurige plek! Om er voldoende rendement van te hebben, kun je hem niet zomaar overal ophangen waar er toevallig een centraaldoos zit. Met name wanneer je een uitvoering met verlichting hebt, is het van belang dat je hem daar hangt waar je meteen ook profijt van de lamp hebt. Het beste is dat je hem op een centrale plaats hangt of, wanneer het om een hele grote kamer gaat, boven de zitgroep. Afhankelijk van het bladoppervlak weegt het apparaat gemiddeld tussen de 10 en 25 kilo. Zo zal een plafondventilator met lamp en grote bladen meer wegen dan een zonder verlichting. Een zwaarder model hang je het beste op aan een chemisch anker of een keilbout. Het gewicht en de krachten die vrijkomen tijdens de draaiing van de motor zorgen er namelijk voor dat er behoorlijke krachten op het montagepunt komen te staan. Tot slot: hoe groter de afstand tot het plafond, des te groter het waargenomen effect. Let er echter wel voor op dat ook lange mensen nog onder de draaiende bladen moeten kunnen doorlopen.

Verschillende soorten en modellen

Voordat je dit product kopen gaat, bedenk je het best of je er een met of zonder ingebouwde verlichting wil. Plafondventilatoren met verlichting zijn er in diverse uitvoeringen. Je hebt hierbij de keuze uit:

  • Downlight stijl: deze werpen hun licht naar beneden. Aan de onderkant zit een lamparmatuur bevestigd. In vakjargon wordt dit ook wel een 'lichtkit' genoemd. Dit model ziet er dan uit als een gewone hanglamp met als extra een set bladen;
  • Uplight stijl: deze geven indirect licht. De lampen zitten ingebouwd in de boven- en zijkant van de behuizing. Uplight modellen geven een kamer meer sfeer doordat het licht niet direct naar beneden schijnt. Deze soort is ideaal voor toepassing in een slaapkamer;
  • Deco stijl: deze hebben een lamp verwerkt in het motorhuis of in de vorm van een bol eraan bevestigd. Bij deco stijl is zowel down- als uplight mogelijk, of een combinatie van beiden.
Een plafondventilator zonder lamp is weliswaar lichter in gewicht, goedkoper en verbruikt minder energie, maar is minder functioneel. Het nadeel wat er aan een uitvoering zonder lamp kleeft, is dat je het verlichtingspunt kwijt bent als de hem aan de centraaldoos monteert.

Wat je moet weten over een ventilator voor aan het plafond

Het effect van dit product is niet te vergelijken met dat van een andersoortig model. Zo heb je niet te maken met een veranderende blaasrichting. Hierdoor zul je op deze producten ook geen zwenkfunctie aantreffen. Daarnaast valt het op dat de bladen van deze soort een vlakkere vorm hebben en ze minder geluid produceren. Het vermogen ligt vrij hoog. Het zijn grote, sterke apparaten die over een groot oppervlak een behoorlijke luchtcirculatie kunnen realiseren. Net als bij alle motor gestuurde apparaten geldt ook voor de plafondventilator: hoe hoger het wattage, des te meer lucht er verplaatst wordt. Ze zijn naar wens in te stellen op een bepaalde snelheid. Hoeveel en op welke manier is afhankelijk van het model en type. Sommige typen werken met een standenknop, maar er zijn er ook met afstandsbediening. Vanzelfsprekend verbruikt een ventilator op een laag toerental minder energie dan wanneer hij op volle kracht draait. Het formaat laat je het best afhangen van de ruimte waar je hem hangt. Hoe groter de spanwijdte van de waaier, hoe meer lucht er verplaatst wordt.

De bladen

Het rendement wat je hebt van een plafondventilator is voor een groot gedeelte afhankelijk van de bladen. De afmetingen van de bladen variëren van 50-135 cm. Daarbij zijn zowel het bladoppervlakte als de kanteling twee belangrijke punten. Hoe breder het blad, des te meer lucht er verplaatst kan worden. Van brede bladen heb je bijvoorbeeld met drie stuks genoeg, terwijl je er van smalle vijf nodig hebt. Let er wel op dat er voldoende ruimte tussen de bladen aanwezig is. Bij onvoldoende tussenruimte kan de plafondventilator geen lucht aanzuigen, waardoor er geen luchtverplaatsing plaats zal vinden. Voorts zal het je ook opgevallen zijn dat bladen een bepaalde kanteling hebben. Het is deze kanteling van de lengte-as die bepalend is voor de sterkte van de opgewekte luchtstroom. Een bladkanteling die minder dan 10° bedraagt zal zo goed als geen luchtverplaatsing tot stand brengen, terwijl bij een te hoge kanteling van meer dan 20° de motor teveel vermogen moet leveren. De beste kanteling voor een blad is 15°. Ventilatorbladen die uitgevoerd zijn in een decoratieve vorm, zoals bijvoorbeeld een palmblad, geven minder rendement dan een standaard propellermodel.

Zomer- en winterfunctie

In tegenstelling tot andere producten kunnen sommige plafondmodellen twee kanten op draaien. Zo wordt er enerzijds een blazende werking verkregen, terwijl anderzijds het apparaat de lucht wegzuigt. 's Zomers laat je hem al blazend de lucht door de kamer verplaatsen. Veel minder bekend, maar zeker iets waarmee je behoorlijk op stookkosten kunt besparen, is de zuigstand van een plafondventilator. Door de bladen de andere kant op te laten draaien, wordt de zwaardere koude lucht naar boven getrokken. Doordat de warme lucht die boven in de ruimte hangt nu nergens meer naartoe kan, stroomt ze langs de muren naar beneden. Hierdoor wordt de kamer op zitniveau al gauw een graadje warmer. De hoeveelheid van de verplaatste lucht wordt hierbij voor een groot deel bepaald door de rotatiesnelheid van de bladen. In de zomer kan een snelle rotatie prettiger zijn, terwijl 's winters een continue lage snelheid meer effect geeft.

De voordelen kort samengevat

De keuze aan plafondventilatoren is de laatste jaren enorm toegenomen. Voor elk soort kamer en elk interieur is er wel een geschikt model te vinden. Deze producten zijn in heel veel verschillende formaten, uitvoeringen en materialen verkrijgbaar. Je kan kiezen voor eenvoudige handbedienbare modellen die je in- en uitschakelt met een trekkoordje of met de lichtschakelaar, of modellen die je vanuit je zitplaats afstelt middels een afstandsbediening. De plafondventilator met afstandsbediening beschikt vaak ook over een timer, zodat je er ook rustig bij in slaap kunt vallen. Voor woonkamers zijn verreweg de meest verkochte producten die met ingebouwde verlichting. Een uitvoering met lamp is multifunctioneel en je behoudt ook meteen het centrale lichtpunt in de kamer. Naast de talrijke uitvoeringen en designs heb je tenslotte bij sommige modellen de mogelijkheid tot het tegengesteld laten draaien van de bladen. In tegenstelling tot andere modellen staat een plafondventilator ook nooit in de weg. Zodra het seizoen voorbij is hoef je hem niet op te bergen, hij kan gewoon blijven hangen. Door zijn decoratieve ontwerp, en dat geldt zeker voor de modellen die voorzien zijn van een lamp, gaat hij namelijk moeiteloos op in elk interieur.

Vind de juiste uitvoering

Voordat je overgaat tot een aankoop zet je het best al je wensen onder elkaar. Wat wil je ermee bereiken? Moet hij naast koelen ook verwarmen en is zo'n ingebouwde verlichting toch ook wel handig? Kijk vervolgens ook naar de plaats waar je hem wilt ophangen. Moet het een extra stille zijn, voor bijvoorbeeld in de slaapkamer, of wil je hem makkelijk schoon kunnen maken omdat hij een plaatsje in de keuken zal gaan krijgen? Ons ruime assortiment biedt je een ruime keuze aan stijlen, afmetingen en materialen. Plafondventilatoren zijn er voor elk budget. Een en ander is volledig afhankelijk van je wensen, de prestatie van het apparaat, de functionaliteit en het ontwerp. Er is echter een ding wat ze, ongeacht het type, gemeen hebben: ze verhogen zonder enige twijfel je leefcomfort.

Vragen en advies

Kies het product dat je nodig hebt en ga aan de slag! Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links