Ventilatorkachels

De ventilatorkachel is zonder enige twijfel de meest geschikte kachel om snel de lucht in een ruimte te verwarmen. Met behulp van de ingebouwde ventilator wordt de verwarmde lucht met kracht de kamer ingeblazen. Hierdoor ervaar je al na enkele seconden een aangename warmte. Afhankelijk van de ruimte waarin je de ventilatorkachel wilt gebruiken, kies je een elegant torenmodel of een kleurrijke elektrische kachel voor in een wooninterieur, of een spatwaterdichte of industriële ventilatorkachel, speciaal voor gebruik in vochtige en industriële ruimtes. In ons assortiment vind je voor elke toepassing de juiste ventilatorkachel.

Werking van een elektrische kachel met ventilator

Ondanks dat de elektrische ventilatorkachel klein van stuk is, is hij als elektrische kachel groot in zijn prestaties. Een elektrische kachel heeft het formaat van niet meer dan een flinke boodschappentas. Deze kleine krachtpatser kan echter wel een ruimte van meer dan 70 m2 verwarmen. Qua hoeveelheid warmteafgifte is de ventilatorkachel nog het best te vergelijken met een elektrische oliekachel. Wat betreft de warmtestroming, dus om het verschil in warme lucht boven en koude lucht onder op te vangen, heb je echter veel meer rendement van een elektrische kachel dan van een andersoortige bijverwarming. Ventilatorkachels zuigen namelijk de koude lucht aan de ene kant aan en blazen deze meteen aan de andere kant verwarmd weer uit. Naast de functie van verwarmen, kun je bij de elektrische kachel met ventilator ook alleen de ventilatorstand inschakelen. Wanneer je bij de elektrische kachel alleen de ventilatorstand activeert, kun je de ventilatorkachel in de warme maanden eveneens als gewone ventilator gebruiken.

Ventilatorkachel met timer en thermostaat

Elke elektrische kachel is voorzien van een thermostaat. De functie van thermostaat in een elektrische kachel is tweeledig. Enerzijds slaat het verwarmingstoestel af op het moment dat de ingestelde temperatuur bereikt is, anderzijds functioneert een thermostaat als overhittingsbeveiliging. Mocht er tijdens gebruik onverhoopt iets op de kachel vallen waardoor het apparaat zijn warmte niet meer kwijt kan, dan zorgt de beveiliging ervoor dat de ventilatorkachel uitgeschakeld wordt. Een ventilatorkachel met thermostaat is niet alleen makkelijk en veilig voor binnen, ook voor tuinkassen en serres die vorstvrij gehouden moeten worden, is de elektrische kachel met ventilator de aangewezen heater. Om die reden zijn er ook speciale types met een vorstbeveiligingstand. Doordat het ventilatiesysteem de lucht in de ruimte gelijkmatig verwarmt, ontstaan er geen warmtezones die het bioritme van de planten in de war brengen. Omdat ventilatorkachels voor het merendeel gebruikt worden om een ruimte snel te verwarmen of vorstvrij te houden, zijn niet alle typen voorzien van een timer. Wanneer je erover denkt om dit soort kachel als hoofdverwarming te gaan gebruiken en je wilt in een warme kamer komen, is het raadzaam een elektrische kachel met timer aan te schaffen.

Toepassingsmogelijkheden van een elektrische kachel met ventilator

De ventilatorkachel is vrijwel overal te gebruiken. Van in de tent op de camping, een werkplaats, tot op de zolder en in de badkamer. Voor elke soort toepassing is er wel een ventilatorkachel te vinden. Voor in een studeer- of woonkamer zijn er bijvoorbeeld modern vormgegeven designkachels, eventueel met automatische zwenkfunctie, die moeiteloos opgaan in elk interieur. Heb je een chalet, caravan of trek je er met de camper op uit en wil je je onderkomen snel verwarmen? Ook dan is de handzame ventilatorkachel je aangewezen verwarmingsapparaat. We noemden al de tuinkas die je het beste vorstvrij houdt met een elektrische ventilatorkachel. Daarnaast is in oudere huizen, waar vaak de bijkeuken bijvoorbeeld nog enkelsteens is, een elektrische kachel een prima bijverwarming. Wil je een natte ruimte verwarmen met een ventilatorkachel, raden we je aan bij aanschaf erop te letten dat hij spatwaterdicht is. De behuizing van deze elektrische kachels heeft een meer gesloten vormgeving en de ventilatie-uitgang wijst naar beneden. Spatwaterdichte ventilatorkachels zijn er ook in wanduitvoering.

Voordelen van heteluchtverwarming

Wanneer je het principe van elektrische verwarming goed bekijkt, blijkt al snel dat de ventilatorkachel een van de meest geschikte apparaten is om binnen korte tijd een ruimte op de gewenste temperatuur te brengen. Afgezien van enkele kleine nadelen die men voor deze soort elektrische kachels soms noemt, zoals het geluid van de ventilator en het ontbreken van stralingswarmte, biedt het gebruik van een ventilatorkachel eigenlijk alleen maar voordelen. We zetten ze graag nog een keer voor je op rij:

 • Ventilatorkachels zijn licht in gewicht en klein van formaat in verhouding tot het vermogen dat ze leveren;
 • Door de opgewekte luchtcirculatiegeven ze een hoger rendement dan een vergelijkbaar verwarmingsapparaat;
 • Door de aanwezigheid van de ventilator heb je altijd een droge warmte die zich door de hele kamer verspreidt;
 • Ze zijn in vele designs verkrijgbaar, zodat ze altijd in elk interieur passen;
 • Ze zijn voor zowel hoofd- als bijverwarming geschikt;
 • Ze zijn voorzien van een kantel- en overhittingsbeveiliging.
 • Ventilatorkachel kopen

  Wanneer je besluit een elektrische kachel te kopen, koop je natuurlijk het liefst geen kat in de zak. Je hebt er niets aan als later blijkt dat de warmteafgifte van het apparaat niet toereikend is voor de ruimte of je achteraf toch liever een ventilatorkachel met timer had gewild. Dus, voordat je besluit een ventilatorkachel te kopen ga je na waar je hem het meest gaat gebruiken. In de studeerkamer, op de zolder of om de kou uit een bijkeuken of garage te houden. Wanneer je de elektrische kachel alleen laat, zoals in een bijkeuken, let er dan op dat er tevens een overhittingsbeveiliging opzit. Je weet immers maar nooit en veiligheid gaat voor alles. Kijk ook of je hem wilt kunnen verplaatsen of dat een wandmodel beter geschikt is voor jouw situatie. Eenmaal al deze zaken op rij gezet, kun je overgaan tot de aanschaf van een ventilatorkachel waar je gegarandeerd jaren plezier van zult hebben.

  Vragen en advies

  Kies de kachel die je nodig hebt en ga aan de slag! Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een product? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.

    Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
  Overige links